Sık Sorulan Sorular
Buradasınız: Anasayfa / Sık Sorulan Sorular
Sık Sorulan Sorular
Değer kaybı hakkında tüm merak ettiklerinizi aşağıdaki sorular içinde bulabilirsiniz
Aracımın değer kaybına uygun olup olmadığını nasıl anlayabilirim ?
Kaza tarihiniz geçtiğimiz 2 yıl içindeyse Kazada tam kusurlu değilseniz Aracınızda pert kaydı yoksa değer kaybı başvurusunda bulunabilirsiniz.
Gerekli bilgi ve evrakları size ilettikten sonra kaç gün içerisinde ödeme alabilirim?
Sunduğunuz belgeler ile birlikte sigorta şirketine başvurduktan sonra sigorta şirketi değer kaybınızın ödemesini gerçekleştirirse 15 gün içerisinde ödemenizi alabilirsiniz. Ancak sigorta şirketi ile ödeme konusunda uyuşmazlık yaşanması halinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na gidileceğinden sürecin uzaması ihtimal dahilindedir.
İstanbul dışında yaşıyorum, yine de size başvurabilir miyim?
Değer kaybınızın tahsili için İstanbul’da bulunmanız gerekmemektedir. Türkiye’nin her yerinden değer kaybı başvurusu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Aracımın ne kadar değer kaybına uğradığını nasıl öğrenebilirim, değer kaybı neye göre hesaplanmaktadır?
Aracınızdaki değer kaybı ekibimizde yer alan alanında uzman eksperler tarafından hesaplanmakta, size değer kaybı ile ilgili bilgi bu doğrultuda verilmektedir. Değer kaybı hesaplaması; 09.10.2020 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Anayasa Mahkemesi’nin 2019/40E. 2020/40 K. 17/07/2020 tarihli kararında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun (Kanun) 90. maddesinin iptali dikkate alınarak reel hesaplama yöntemine göre yapılmaktadır.
Kazada %50 kusurluyum, yine de aracımda meydana gelen değer kaybını alabilir miyim?
Aracınızda meydana gelen değer kaybını %50 kusurlu olsanız da alabilirsiniz. Ancak alacağınız ödeme kusurunuz oranında indirilecek, dolayısıyla %50 oranında ödeme alabileceksinizdir.
Neden bizimle iletişime geçmelisiniz?
Alanında uzman hukukçu ve çalışanlardan oluşan ekibimiz size başvurunun her aşamasında detaylı bilgi verecek, işlemlerinizi sizin adınıza yürütecek ve aracınızın değer kaybını almanıza yardımcı olacaktır. Tüm bu süreçte sizden hiçbir masraf talep edilmemektedir.
Trafik ışıklarında durakladığım sırada arkadan gelen araba arka tamponuma çarptı ve aracımın tampon kısmında hasar meydana geldi. Aracımdaki değer kaybı tazminatını alabilir miyim?
Cıvatalı olarak değiştirilen güvenlik sistemi, boya işlemsiz değişim gerektiren parçalar ( silecek, far, stop, jant, cam vb. ) ile araç tamponları ve boyanan plastik kaporta aksam için; değer kaybı uygulanmadığından değer kaybı talebinde bulunamazsınız.
Aracımın daha önce sağ ön kapısı hasarlıydı ve yaptırdık, aynı yerden hasar kaydı olan aracımın bu bölgesine kusurlu şekilde yeniden bir araç çarptı, ikinci kaza dolayısıyla değer kaybı tazminatı talep hakkım var mıdır?
Önceki hasar kaydını kusuru ile meydana getiren karşı taraftan değer kaybınızı tazmin ettiyseniz, aynı bölgeden ikinci defa değer kaybı tazminatını ikinci kazadaki karşı taraftan talep etme hakkınız bulunmamaktadır.
Tamamen kendi kusurum nedeni ile gerçekleşen kazada aracımda meydana gelen değer kaybı için karşı taraf sürücüsünün sigorta şirketine talepte bulunabilir miyim?
“Kimse kendi kusuruna dayalı olarak hak iddia edemez” ilkesi gereği tamamen kusurunuz sebebi ile meydana gelen bir kazada karşı taraftan herhangi bir değer kaybı tazminat talebinde bulunamazsınız.
Kaza yaptım. Karşı aracın sigortası yoktu, hasar bedelini değer kaybını nasıl alacağım?
Kazaya karışan araç sürücüsü ve ruhsat sahibi sorumlu tutulur; Bunun için bizlere başvuruda bulunabilir, aracınız uzaman bilir kişiler tarafından ekspertiz edilerek Tahkim Davası şeklinde sorumlu kişilerden tahsil edilir. Maddi hasarlı trafik kazasına karıştınız. Karşı aracın trafik sigortası bulunmuyorsa aracınızda oluşan hasar tutarını ve değer kaybını karşı aracın sahibinden alabilirsiniz.
Araç değer kaybını alabilmem için ilk kazası olması şart mı?
Hayır, aynı bölgeden hasar alıp işlem görmedikten sonra farklı bölgelerde meydana gelen hasarlar için de gerekli şartların uygun olması durumunda değer kaybının tazmini mümkün olacaktır.
Ticari taksi, şehir içi dolmuş veya rent a car araçları için değer kaybı alınabilir mi?
Değer kaybı ile alakalı gerekli şartların sağlanması durumunda alınabilir.
Kiralık araçlar da değer kaybı tazminatı için başvurabilir mi ?
Kiralık araçlar da değer kaybı tazminatı için başvurabiliyor.
Tüm araçlar değer kaybı tazminatı için başvurabilir mi ?
Otomobil, taksi, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici, iş makinesi, traktör, tarım makinesi, özel amaçlı araçlar, römork, motosiklet ve tankerler; yani, tüm araç grupları tazminat için başvurabilecek.
Hangi araçlar için değer kaybı tazminatı ödenmez ?
Sadece trafikten çekilecek, hurdaya çıkmış araçlar sigortadan değer kaybı tazminatı alamayacak.
Kazanın oluşumunda %25 veya %50 ben kusurlu isem değer kaybı alabilirmiyim ?
Hesaplanan değer kaybı tutarından size çarpan aracın kusuru oranında ödeme alabilirsiniz.
Araç değer kaybı tazminatı kimden alınır ?
Kusurlu olan aracın trafik sigortası değer kaybını ödemektedir. Ancak kusurlu araç sürücüsü alkollü veya ehliyetsiz ise sigorta şirketi değer kaybı ödemesini yaptıktan sonra kusurlu olan aracın sahibine veya sürücüsüne rücu eder.
Aracımın onarımı için aracın kaskosundan dosya açtırdım. Yine de değer kaybı alabilirmiyim. ?
Kaza çift taraflı ise ve kazanın oluşumunda kusurunuz yok ise size çarpan aracın trafik sigortasından değer kaybını alabilirsiniz.
Karşı tarafın tamamen kusurlu olduğu kazaya karıştım. Aracımı servisten teslim aldım. Değer kaybı tazminatı talep edebileceğimi söylediler. Acaba bu işlemler için masraf ödeyecek miyim ?
Değer kaybı talebinin hiçbir sürecine ilişkin olarak yapılacak tüm masraflar tarafımızca karşılanmakta, sizden masraf olarak hiçbir ödeme alınmamaktadır.
Değer Kaybı davası için hangi belgeler nelerdir ?
1. Olay yeri fotoğrafları 2. Kaza tutanağı 3. Kazaya karışan sürücülerin ehliyetleri 4. Kazaya karışan araçların ruhsatları 5. Araçların trafik sigorta poliçeleri 6. Vekaletname – MAC Hasar ‘a sizin adınıza sadece ilgili hasarınız için işlem yapmak için verilen vekalet.
Aracımın serviste yatan günlerinin karşılığını talep edebilir miyim ?
Aracınızın ruhsatında ticari kaydı varsa kazanç kaybı adını verdiğimiz tazminatı talep edebilirsiniz. Ancak bu tazminat kusurlu araç sahibi ve sürücüsü tarafından karşılanır.
Araç değer kaybını kimler alamazlar ?
Kazaya neden olan kusurlu sürücüler alamazlar..
Değer kaybı davaları ortalama ne kadar sürer ?
Ön başvuru ile sonuçlanması halinde 1-2 ay, ön başvuruda talep neticelenmez ise 6 - 9 ay kadar sürebilir.
Değer kaybı tespiti raporu alındıktan sonra tahsilat ne kadar sürede gerçekleşir ?
Sigorta Şirketine Değer kaybı raporunuzu ön başvuru ile gönderdikten sonra 20 - 35 gün içerisinde ödemekle yükümlüdür; Yasal süre zarfında ödeme yapmaz ise tahkim başvurusu yapılır.
Tramer Nedir?
TRAMER ( Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi), hasar kayıtlarının sigorta şirketleri tarafından elektronik ortamdan transfer edilerek toplandığı Bilgi Merkezidir. Aracınız kaza yapması sonucu sigorta şirketi tarafından girilen tüm bilgiler TRAMER’e aktarılır.
Tramer kusur durumu kaç günde belli olur ?
Eksper raporu Tramer ’e girildikten sonra 1 ila 3 gün arasında belli olur.
Park Halinde Aracıma Çarpıp kaçmışlar. Ne Yapmam Gerekir?
Özellikle sıkça görülen park halinde araca çarpma durumunda aracın sahibi ile iletişime geçilmesi gerekir. Ancak araca çarpan kişi iletişime geçmek yerine olay yerinden kaçmayı tercih edebilir. Park halindeki araca çarpıp kaçma durumda yapılması gereken masraflar ve hasar bedelinin zarar gören araca kalmaması için yapılması gerekenler; Kazaya ait kamera kaydı ve görüntü temin ederek; hasara sebep olan araç ve sürücülerin hasarınızı karşılamaları için tahkim başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu işlemler için gerekli evraklar ve vekalet ile MAC HASAR DESTEK MERKEZİ’ ne başvuru yapabilirsiniz Ayrıca bu işlemlerin takibi ve sonuçlanması için MAC HASAR DESTEK MERKEZİ sizlerden ücret talep etmez.
Park halindeki araca çarpma kusur oranı nedir ?
Park halinde araca çarpma durumunda kusur oranı çarpan araçtadır. Park halindeki araç hareket halinde olmadığı için genel anlamda kusursuz sayılır fakat; bu park ettiği yerin durumuna göre değişiklik gösterebilir. kaza tespit tutanağına ve eksper incelemesine bakılarak kesinlik kazanır. Tespit tutanağına delil niteliğindeki kaza fotoğraflarının da eklenmesi önemlidir. Bütün bu belgeler bir araya getirilerek sigorta şirketine ulaştırıldıktan sonra 3 iş günü içinde kusur oranının belirlenmesi için değerlendirme yapılır.
Yanlış yere park eden araca çarpma durumunda ne yapılmalıdır?
Yanlış yere park eden araca çarpma durumunda çarpan kişinin sorumluluğu azalmaz ancak taraflar arasında anlaşmazlık olması durumunda trafik polisine haber verilmesi ve kazaya ilişkin tutanak tutulması gerekir. Tutanak hazırlandıktan sonra sigorta şirketine gönderilir ve sigorta kapsamında hasar onarılır. Yanlış yere park eden kişiye ise para cezası verilir.
Aracıma park halindeyken çarpmışlar, araç kaza değer kaybı tazminatı talep edebilir miyim?
Kaza çift taraflı olmalıdır. Tek taraflı kazalar ile çarpan kişinin belli olmadığı durumlarda oluşan hasarlar değer kaybı tazminatı talebine konu edilememektedir.
Otoparkta Meydana Gelen Kazalarda Ne Yapılmalıyım?
Olası bir kaza durumunda ilk dikkat etmeniz gereken nokta, bir kaza tespit tutanağı olacaktır. Kaza tespit tutanağınızın detaylı ve eksiksiz olarak hazırlandığından emin olmalısınız. Herhangi bir yaralama söz konusu ise durumu polise de bildirmeniz gerekmektedir. Bunun yanında aracınıza hasar veren kişiyi belirleyemiyorsanız yine en yakın karakola gitmeniz gerekmektedir. Bu sayede kamera kayıtlarına ulaşılarak hasar anını ve sorumlu kişileri tespit etmek mümkün olacaktır. Bunun ardından sigorta şirketinizde irtibata geçerek onları durumdan haberdar etmeli ve elinizdeki belgelerle konuyu kendilerine sunmanız gerekmektedir. Yapılacak incelemelerin ardından işlemleriniz gerçekleştirilecektir.
Araç Pert Olduğunda Değer Kaybı alınır mı ?
Kazaya uğrayan aracın onarım masrafları riziko tarihindeki değerini aşarsa veya eksper raporu ile aracın onarılamaz hale geldiği belirlenirse araç tam hasara uğramış sayılır. Halk arasında buna “pert” denmektedir. Kullanılamaz hale gelen aracın trafikten çekilmesi sonucu sigorta şirketi sigortalıya ödeme yapacaktır. Ödenecek olan miktar değer kaybı olmayıp, aracın rayiç değeri, hasarlı hali ve diğer durumlar dikkate alınarak hesaplanacak olan miktar ödenecektir.
Trafik kazalarında bedeni hasar tazminatı hesaplaması nasıl yapılır?
Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında zarar görenin yakınlarına veya kazazedelere ödenecek tazminat tutarı, alanında uzman kişiler ile aktüerya bilirkişilerince nitelikli olarak hesaplanmaktadır. Bu hesaplama zarar görenin uğramış olduğu zararın tam olarak tespiti noktasında oldukça önemlidir. Ölümlü ve/veya yaralanmalı trafik kazasında zarar görenin geliri belgelenemiyorsa asgari ücret üzerinden zararın hesaplandığını belirtmek gerekir.
Trafik kazasında vefat halinde kimler tazminat alabilir ?
Trafik kazasından kaynaklanan vefat durumlarında ortaya çıkabilecek destekten yoksun kalma tazminatında vefat edenin eşi, çocukları, anne – babası kesin hak sahibi iken istisnai durumlarda kişinin kardeşlerinden nişanlısına kadar birçok kişi hak sahibi olabilir. Ferdi kaza koltuk sigortasından doğan tazminatlarda ise kişinin mirasçıları tazminat hakkına sahiptir.
Yaralanmalı trafik kazasında tazminat neye göre hesaplanır ?
Trafik kazası sonucunda bedeni bir zarar görmüş olmanız durumunda tazminat hakkınızı etkileyen en önemli faktör maluliyetinizin/ iş gücü kaybınızın oranıdır. Bu durum da yaralanmanın türüne göre çok değişkenlik gösterir. Örneğin organ/uzuv kaybınız olması halinde alacağınız tazminat ile yüzünüzde sabit iz bırakan bir yaralanmadan alacağınız tazminat hakkınız değişkenlik gösterecektir. Bunun dışında geçici iş göremezlik tazminatı, ağır yaralanmalarda bakıcı gideri gibi hususlar da tazminatın konusu olabilir. Bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey bir uzmandan bu konuda yardım almaktır.
Sigorta şirketi aracımı perte çıkardı. Aracımın bedelinden daha az para ödedi ne yapabilirim?
Maalesef ülkemizde sigorta şirketleri her zaman tazminat bedellerini düşük tutmaya çalışmaktadır. Bunun bir örneği de KASKO sigortalarının perte çıkan araçlarda araç bedelini tam olarak ödememesidir. Sigorta şirketinin eksik ödeme yapması hakkınızı alamayacağınız anlamına gelmez. Eğer sigorta şirketi pert olan aracınız için size eksik ödeme yapmış ise yapılan eksik ödeme ile aracınızın gerçek bedeli arasındaki farkı yasal yollara başvurarak alabilirsiniz. Bu konuda yapmanız gereken konunun uzmanlarından; yani bizden yardım istemektir.
Sigorta şirketi aracımda oluşan hasarı ödemeyi reddetti ne yapabilirim ?
Sigorta şirketinin bir hasarı ödememesi ancak ve ancak istisnai durumlarda söz konusu olabilir. Bunlar alkollü araç kullanımı, ehliyetsiz sürücü, kasten veya kasta yakın ağır kusur ile hasara sebebiyet vermek gibi konulardır. Bu gibi haklı bir neden olmadığı sürece sigorta şirketi aracınızda oluşan hasar bedeli ödemekle yükümlüdür. Sigorta şirketi hasar ödemenizi yapmıyorsa bizimle iletişime geçiniz.
Trafik kazasında yaralandım fakat karşı taraftan şikayetçi olmadım. Tazminat alabilir miyim?
Trafik kazalarından doğan yaralamalarda mutlaka ifadeniz alınır ve şikayetçi olup olmadığınız sorulur. Yine bir yakınınızın ölümüyle sonuçlanan trafik kazasında da mutlaka Emniyet ya da Cumhuriyet Savcılığı ifadenizi alarak şikayetinizin olup olmadığını sorar. O anda şikayetçi olup olmamanız karşı tarafın bir ceza davası sonucunda ceza alıp almaması ile ilgilidir. Maddi (destekten yoksun kalma tazminatı, ferdi koltuk kaza sigortası tazminatı vb.) ve manevi tazminat haklarınız şikayetinize bağlı olmadığı için bu haklarınızı talep edebilirsiniz. Ancak dosyanıza bir uzlaşmacı atanmış ve karşı tarafla uzlaşmışsanız tazminat talep edemezsiniz.
Kaza tespit tutanağı hangi durumlarda doldurulmaz ?
Tek taraflı maddi hasarlı kazalarda beyan doldurulması yeterlidir. Ayrıca; taraflardan birinin ehliyetinin olmaması, reşit olmaması, alkol veya uyuşturucu madde aldığına dair şüphe bulunması, araçlardan birinin kamu kuruluşlarına ait olması, kazada kamu mallarına hasar verilmesi, ölüm ya da yaralanma olması gibi durumlarda da kaza tespit tutanağı doldurulmaz.
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın